Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινά λαχανικά Μέρος 2ο


Πιστοί και Άγγλοι στο ραντεβού μας, επανήλθαμε για την συνέχεια της λίστας των χειμερινών λαχανικών. Ο καιρός μας ευνοεί, οι θερμοκρασίες είναι σχετικά καλές για την εποχή που διανύουμε.. Τι μας απομένει;
Τα κεφάλια μέσα..

Αρακάς
Αναριχώμενο ψυχανθές φυτό με ύψος που δεν ξεπερνά τα 30-40 εκατοστά και τον καρπό τους εκτός από νωπό τον βρίσκουμε κατεψυγμένο και κονσερβοποιημένο. Φυτεύεται και καλλιεργείται όπως το κουκί. Ο χρόνος από την σπορά μέχρι την συγκομιδή είναι 3 μήνες και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σπόρου  μέσα στο λοβό. Πρέπει να είναι στο μέγιστο του όγκου του.

Ραδίκι
Εξαιρετικό αυτοφυές σαλατικό που μαζί με λαδάκι εμπλουτίζει την κουζίνα μας. Πολλά τα είδη του για όλα τα γούστα. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο και είναι ιδανικό για συγκαλλιέργεια








Ραπάνι 
Προερχόμενο από την Ασία η τρυφερή και πικάντικη γεύση της γογγυλόριζας με ένα μικρό μέρος του φυλλώματος χρησιμοποιείται για ορεκτικό και διακοσμητικό στις σαλάτες. Το σπέρνουμε απ' ευθείας στο έδαφος. Μόλις μεγαλώσουν τα πρώτα φύλλα τα αρραιώνουμε σε απόσταση 5 εκατοστών το ένα από το άλλο. Από το μέγεθος της γογγυλόριζας εξαρτάται και η συγκομιδή του. Περίπου 3 μήνες.. Όσο στερούνται από νερό τόσο πιο πικάντικα γίνονται.


Σέλινο 
Εκτός από λαχανικό βελτίωσης της γεύσης, χρησιμοποιείται και στην αξιοποίηση του χοιρινού κρέατος. Ένδοξο σελινάτο. Σήμερα το καλλιεργούμε σε 2 μορφές. Το φυλλώδες και το ριζοσέλινο ή αλλιώς σελινόριζα για το πλούσιο φύλλωμα του και ευμεγέθη γογγυλόριζά του. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά λόγω του μικρού μεγέθους, για να αποφύγουμε τις μεταφυτεύσεις, επιλέγουμε τα έτοιμα φυντάνια. Κόβουμε όποτε είναι αρκετά μεγάλο το φύλλωμα του. Στην σελινόριζα προσέχουμε το μέγεθος της γογγυλόριζας να είναι 10 εκατοστά.


Σπανάκι  
Περίφημη σπανακόπιττα, σπανακόριζο και τόσα άλλα.. Και όχι μόνο σε κονσέρβα όπως ο Ποπάυ. Φυτό χαμηλής ανάπτυξης που το σπέρνουμε κατ' ευθείαν στο έδαφος. Η συγκομιδή ξεκινά 1 -2 μήνες μετά είτε ξεριζώνοντας όλο το φυτό είτε κόβοντας επιλεκτικά τα μεγαλύτερα και καλύτερα φύλλα.






Σπαράγγι
Καλλιεργούμενο ή άγριο το σπαράγγι είναι συμπλήρωμα σε σαλάτες και φαγητά. Κατά τ΄άλλα είναι πολυετές φυτό με περιέργη ανάπτυξη. Οι τρυφεροί βλαστοί που είναι και οι φαγώσιμοι αναπτύσονται την άνοιξη όπου αν δεν συγκομιστούν ξυλοποιούνται. Για τον πολλαπλασιασμό και για την εξοικονόμιση χρόνου επιλέγουμε τα έτοιμα ριζώματα. Κυκλοφορούν όμως και σπόροι.





Κρεμμύδι
Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε με τις χρήσεις του κρεμμυδιού... Λαχανικό αργής ανάπτυξης με στενόμακρα φύλλα που ντύνουν εξωτερικά τον βολβό. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο ή με κοκκάρι.              (μικρότερος βολβός κρεμμυδιού) Πότισμα! Προσοχή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας γιατί αυτό καθορίζει και την καυστηκότητα του κρεμμυδιού. Η συγκομιδή κοντεύει όταν ξεκινούν να μαραίνωνται τα φύλλα του.


Σκόρδο
Λαχανικό με πολλούς θαυμαστές και παράλληλα με ορκισμένους εχθρούς. Αν κοιτάξουμε μια καλλιέργεια από μακριά θα δούμε ότι μοιάζει με εκείνη του κρεμμυδιού. Πολλαπλασιάζεται έυκολα, κόβοντας σκελίδες και φυτεύοντας τες ανά 10 εκατοστά. Κατά τ΄άλλα το περιποιούμαστε όπως ακριβώς και το κρεμμύδι. Όταν δούμε το φύλλωμά του και μαραίνεται δεν καθυστερούμε την συγκομιδή γιατί η παραμονή στο έδαφος κρύβει κινδύνους.

Φράουλα 

Λατρεμένο φρούτο των παιδιών και του hydrospot. Πολυετές φυτό με χαμηλή βλάστηση. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με φυτά από τους στόλωνες μίας μάνας φράουλας. Η φροντίδα δεν είναι απαιτητική αρκεί να κρατάμε υπό έλεγχο τα ζιζάνια. Τέλος, πέρνουμε τις φράουλες όταν είναι ώριμες και ζουμερές!




Αυτό ήταν και το τέλος της λίστας με τα πιο «γνωστά» λαχανικά που φυτεύονται το φθινόπωρο. Για όλες τις παραπάνω πληροφοριές συμβουλευτήκαμε το «Αλφαβητάρι των λαχανικών» του καθηγητή του Γ.Π.Α κ. Ακουμιανάκη  Κων/νου.

Καλή σπορά!
Islander











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου