Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Φράουλες και φραουλοκαλλιέργειες!

         

      Φραουλα.. Αγαπημένος καρπός με αξέχαστο άρωμα κ γλυκιά γεύση. Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια των οποίων τα περιθώρια είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες (δρομείς) που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια.
    Η φράουλα έχει απήχηση σε μικρούς και μεγάλους.Είναι ένα φρούτο το οποίο τρώγεται φρέσκο,γίνεται γλυκό,καταπληκτική μαρμελάδα,παγωτό και λόγω της ευρείας χρήσης της στην βιομηχανία γίνεται μέχρι και άρωμα για κερί.Η φράουλα μεταξύ άλλων έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

  Και εμείς λοιπόν με την σειρά μας ,αφού διαβάσαμε και μάθαμε για τον τρόπο καλλιέργειας φράουλας,αποφασίσαμε να αποπειραθούμε να φυτέψουμε τις δικές μας φράουλες,που αλλόυ; στο ίδιο μας το μπαλκόνι. Εκ του αποτελέσματος,σας συνιστούμε να κάνετε και εσείς το ίδιο.Έκτός του ότι θα έχετε σπιτικές βιολογικές φράουλες,θα απολαύσετε την ψυχική ηρεμία και ισορροπία που προσφέρει η επαφή με την φύση.Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε είναι σχετικά απλή,αρκεί να ακολουθήσετε ένα προς ένα τα βήματα που θα σας υποδείξουμε.Έτσι,την άνοιξη θα απολαμβάνετε τις δικές σας πεντανόστιμες και κατακόκκινες φράουλες.




Στις σταθερές ζαρντινιέρες του σπιτιού ακολουθήσαμε τα παρακάτω βήματα έτσι ώστε να προετοιμαστούν και να υποδεχτούν τους ‘’δρομείς’’  τους οποίους αποκτήσαμε από προηγούμενη καλλιέργεια σε ζαρντινιεράκια .

1)Άδειασμα ζαρντινιέρας από προηγούμενο χώμα.. (βλ. Εικόνα 1)
2)Πλύσιμο ζαρντινιέρας και ξεβούλωμα σωληνώσεων απορροής. (βλ. Εικόνα 2)
3)”Ντύσιμο” του πάτου της ζαρντινιέρας με ελαφρόπετρα για καλύτερη απορροή. (βλ.Εικόνα 3)
4)Επένδυση ζαρντινιέρας με liner το οποίο αφήνει το νερό να διέλθει,συγκρατώντας παράλληλα το χώμα. (βλ.Εικόνα 4)
5)Τοποθέτηση φυτοχώματος για λαχανοκομικά φυτά με προσθήκη ζεόλιθου για καλύτερη ανάπτυξη και κατακράτηση της υγρασίας, καθώς και επίσης τοποθέτηση περλίτη 5% για καλύτερο στράγγιγμα. (βλ.Εικόνα 5)
6)Μετά από ένα καλό ανακάτεμα,το χώμα έιναι έτοιμο να υποδεχθεί τους δρομείς. (βλ.Εικόνα 6)
       7-8)Οι δρομείς τοποθετούνται στο χώμα,πιέζοντας ελαφρώς την βάση τους προς τα μέσα και καλύπτοντάς την με χώμα.Ποτίζονται κατευθείαν μετά την φύτευση γύρω από την βάση  έτσι ώστε να αναπαράγουμε τις κατάλληλες συνθήκες που απαιτούνται για να ριζώσει ο “δρομέας’’. (βλ.Εικόνα 7 και 8)
!Προσοχή:Σε καμία περίπτωση δεν αποκόβουμε τους δρομείς από την «μαμά-ζαρντινιέρα-φράουλα» γιατί μέχρι να ριζώσουν τρέφονται αποκλειστικά από αυτήν.Για τον λόγο αυτό ενισχύουμε την «μαμά -ζαρντινιέρα-φράουλα» με ένα ελαφρύ οργανικό λίπασμα 9-3-3.

    Για το πότισμα τους θα συνιστούσαμε το αυτόματο πότισμα με μπεκάκια ρυθμισμένο στη μία φορά κάθε δύο μέρες και για πέντε λεπτά.Εναλλάκτικά,μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να τα ποτίζετε τους δρομείς σας και προφανώς τη «μαμά –ζαρντινιέρα φράουλα» με το χέρι ,αρκεί το χώμα να προλαβαίνει να στεγνώνει και όχι να ξεραίνεται ,ανάμεσα στα ποτίσματα.
          

         
Στην επόμενή μας διαδικτυακή συνάντηση θα αναφερθούμε στα επόμενα βήματα της φραουλοκαλλιέργειάς μας και στο  ενδιαφέρον θέμα της υδροπονικής καλλιέργειας φράουλας σε εσωτερικό χώρο. stay tuned!

Αlex και Lu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου