Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Active project στο Μεσολόγγι

Eναρξης


Είμαι ο Αλέξανδρος Ιωάννου και είμαι ο νέος αγρότης της παρέας του Hydrospot (και ελπίζω σύντομα και Νέος Αγρότης). Στις αρχές του καλοκαιριού μετακόμισα από την Αθήνα στην περιοχή του Μεσολογγίου. Αγόρασα ένα κτήμα με σκοπό να το μετατρέψω σε φάρμα, δηλαδή να μου αποφέρει και χρήματα αλλά και να προσφέρει κρέας, λαχανικά και φρούτα στην οικογένεια μου. 
Μερικές πληροφορίες λοιπόν.

Το Κτήμα.

    
Το κτήμα έχει συνολική έκταση 6.2 στρέμματα και έχει τραπεζοειδή μορφή. 
Το έδαφος χαρακτηρίζεται αμμουδερό ( βρίσκεται στις προσχώσεις του Ευηνου), με εξαίρεση τις άκρες που συνορεύουν με δρόμο, δυτικά και βόρεια, που είναι γεμάτες με κοτρόνες.
 Η περίφραξη ξεκινάει σε βάθος 30 πόντους και φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα, για προστασία από τετράποδους εχθρούς και υδροδοτείται από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο από δίκτυο συνεταιρισμού. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν θα καταφέρω να ανοίξω γεώτρηση ή όχι.
Οταν αγοράστηκε, υπήρχε μέσα καλλιέργεια τριφυλλιού στον 3ο χρόνο, το οποίο απλά καταστράφηκε καθώς το χωράφι έφαγε βαθύ όργωμα. 
Από ζιζάνια έχουμε και λέμε: καλάμι, νεροκάλαμο, βέλιουρας, μουχρίτσα και βάτος (roundup, roundup, roundup). Και δυστυχώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά κοράκια, μα πάρα πολλά κοράκια.

 Το Project.


  • Γαλακτοκομική μονάδα με 60 - 80 πρόβατα. Σταύλος, αρμεχτήριο, αποθηκευτικοί χώροι για τροφές και εξοπλισμό. Θα μιλήσουμε αργότερα για αυτό το κομμάτι του project.
  • Περιοχή πτηνών. Περιφραγμένος χώρος περίπου 50 τμ όπου θα στεγαστούν κότες, φασιανοί, φραγκόκοτες και ίσως χήνες. Θα παράγουν αυγά, κρέας και πρώτης τάξεως φωσφορικό λίπασμα.
  • Κουνελώνας. Θα στεγάζει καμμιά 30ρια κουνέλια και θα προσφέρει καταπληκτικό σνίτσελ.
  • Χοιροστάσιο με βόθρο. 4 με 6 τετραγωνικά μέγεθος μπορεί να στεγάσει μέχρι 4 γουρουνάκια. Σίγουρα θα προσφέρει κρέας. Υπάρχει η δυνατότητα να αποσπάσεις και ενέργεια μέσω του μεθανίου αλλά επειδή είδα την διαδικασία δεν νομίζω να έχω αρκετά δυνατό στομάχι. 
  • Κήπος. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιώ κοντά στα 100 τετραγωνικά στα οποία καλλιεργούνται: πατάτες, ντομάτες ( cherry για σάλτσες και κανονικές για φαγητά/σαλάτες), φασόλια ( σχινοφάσουλα, μπαρμπούνια κοντά και βουλγάρες κοντές), κολοκύθια (κομποκολόκυθα και μακριές), μελιτζάνες (φλάσκες και μακριές), πιπεριές ( φλωρινης, κέρατα και φλάσκες), μπάμιες (μπλιαχ), αγγουριές, βλήτα, κρεμμύδια ( κανονικά και ζακυνθινά) και 2 ηλίανθοι. Υπήρχε άνιθος (τον μετέφερα), καρπουζιες (ξυλώθηκαν) και πεπονιές (φάγανε roundup). Προσωρινή κατασκευή μελλοντικά θα αντικατασταθεί από θερμοκήπιο.
  • Και ένας αμπελώνας για τον οποίο θα τα πούμε παρακάτω.

...στο χώμα ΔΕΝ θέλεις τεμπέλικα φυτά. Καλύτερα να χάσεις κάποια παρά να αντιμετωπίσεις προβλήματα αργότερα.


Ο Αμπελώνας.


Όλη η περιμετρική περίφραξη έχει φυτευθεί με Μαλαγουζιά (125 φυτά ενός έτους σε απόσταση 2 μέτρων). Στα νοτιότερα 3 στρέμματα έχουν μπει 13 σειρές (400 φυτά) με ραλί ή rally ή ralli (ντάξει η ορθογραφία αλλάζει μόνο μην το κάνουμε θέμα) σε διάταξη 2 χ 3. Και μια τελική σειρά από 15 crimson και 5 από Autumn royal, prime, Marroo και suplima , καθαρά για πειραματικούς λόγους. 
Ποτίζονται όλα με μπεκάκια σταγόνες (μάλλον θα αλλαχτεί σύντομα), με σωληνώσεις προπυλενίου φ25.
Η φύτευση έγινε σε βάθος 35 εκατοστά και μείνανε απότιστα για 25 μέρες για να απλώσουνε ρίζα (tip: ειδικότερα στο χώμα ΔΕΝ θέλεις τεμπέλικα φυτά. Καλύτερα να χάσεις κάποια παρά να αντιμετωπίσεις προβλήματα αργότερα.). 
Οι απώλειες που είχα κινήθηκαν στο 10 με 15% στο Ραλί, 0% στην Μαλαγουζιά και από τα πειραματικά στο 5% αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός για να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Είμαι σίγουρος πως θα μπορούσαμε να πιάσουμε και μικρότερα ποσοστά απωλειών καθώς η φύτευση δεν έγινε όσο καλά θα μπορούσε να γίνει.
Από λίπανση φάγανε 2 φορές από ένα κουταλάκι του γλυκού 11-15-15 στις 40 και 55 μέρες και τώρα, και μέχρι να πλακώσουν τα κρύα, παίρνουν κάθε 20 μέρες, περίπου ένα κουτάλι της σούπας 20-20-20 + μαγνήσιο. Ποτίζονται κάθε 8 με 10 μέρες για περίπου 25 λεπτά (λόγω του εδάφους που στραγγίζει γρήγορα δεν υπάρχει φόβος να τα πνίξουμε). 
Οι μαλαγουζιές βρίσκονται αυτή την στιγμή σε ύψος από 50 πόντους, οι αργές, μέχρι 2,5 με 3 μέτρα, οι γρήγορες, με τις περισσότερες να είναι πάνω από 1,80 ( σχεδόν όλες οι αργές βρισκονται στην δυτική πλευρά του κτήματος η οποία έχει έξω από την περίφραξη ευκάλυπτα. Άλλο προβλημα αυτό).

(Δεξια βρισκονται οι ευκάλυπτοι)

Τα ραλί κινούνται πιο αργά με τα μικρότερα να είναι στα 30 εκατοστά και τα μεγαλύτερα στα 2 μέτρα με την πλειοψηφία να κυμαίνεται στο 1,20 με 1,50.

Τα δοκιμαστικά κυμαίνονται από 40 εώς 120 εκατοστά. Ολα έχουν δεθεί σε καλάμια ύψους ενάμιση μέτρο προσωρινά. 
Crimson

Καθαρίζονται κάθε 5 με 8 ημέρες. Μια αρχική πρόβλεψη θέλει του χρόνου να αποδώσουν ένα τόνο και όταν πια αρχίσουν κανονική παραγωγή 5 με 7 τόνους σταφύλι. Τα επιτραπέζια θα μορφωποιηθούν πάνω σε κατασκευή 3τ και οι μαλαγουζιές σε 2 πατάρια.


Οι ποικιλίες



Μαλαγουζιά
( http://el.wikipedia.org/wiki/Μαλαγουζιά ) μια ελληνική λευκή αρωματική ποικιλία κρασοστάφυλου με πολύ καλή απόδοση και σε ποσότητα αλλά και σε βαθμούς. τρύγος τέλη Ιουλίου με τέλη Αυγούστου.
Βάση συζητήσεων που έχω κάνει με καλλιεργητές της σε ηλικία 2 ετών, του χρόνου δηλαδή, περιμένω μια αρχική παραγωγή κοντά στα 200 με 300 κιλά. Το κρασί της είναι ευκολόπιοτο.




Ραλί 
Επιτραπέζιο σταφύλι με σπαστό ρόδινο χρώμα. Τραγανό, με υπόγλυκη, δροσερή γεύση. Αν λιπανθεί σωστά βγάζει την γεύση κρασιού. Χωρίς κουκούτσι. Στην περιοχή μου ωριμάζει αρχές με μέσα Ιουλίου αλλά αξίζει να τα αφήσεις μερικές μέρες παραπάνω, γενικά στην Ελλάδα μαζεύεται από αρχές Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου. Αρκετά δυνατό φυτό, με πολύ όρεξη στην ανάπτυξή του.





Crimson 
Επιτραπέζιο σταφύλι με βαθύ κόκκινο χρώμα. Τραγανό, υπόγλυκο (αλλά πιο έντονο από το ραλί) με πολύ ωραία σάρκα. Από τις πιο αργά αναπτυσσόμενες ποικιλίες που έχω. Τρύγος από μέσα Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Λαίμαργο φυτό. Χωρίς κουκούτσι.





Prime {prime}
Επιτραπέζιο λευκό σταφύλι. Ποικιλία Ισραηλινής παραγωγής, προωθείται ως το πρωιμότερο λευκό σταφύλι σε κυκλοφορία. Νοστιμότατο, τραγανό,  με πολύ όμορφη ρώγα και τσαμπιά. Δυνατό φυτό με αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη.








Autumn Royal ( Οτομορόγια)

Επιτραπέζιο μαύρο μωβ σταφύλι, με μεγάλες μακριές ρώγες. Φλοιός τραγανός, γεμάτη σάρκα με ιδιαίτερη γεύση. Τρύγος από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο. Από τις πιο ωψιμες ποικιλίες που υπάρχουν.









Marroo {Marroo}
Επιτραπέζιο μαύρο σταφύλι, με μεσαίου μεγέθους ρώγες. Ηπια γεύση, ζουμερή και γεμάτη σάρκα. Αυστραλιανή ποικιλία, τρύγος από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο.










Suplima
Μακάρι να ήξερα. Κανονικά ήταν να μπει Italia, ένα πολύ ωραίο λευκό, αλλά δεν υπήρχαν και πήρα αυτή την ποικιλία σαν εναλλακτική. Μάλλον λευκό είναι, περαιτέρω άγνωστο.

Η επιλογή του ραλί σαν επιτραπέζια ποικιλία και της μαλαγουζιάς σαν κρασοποικιλίας έγινε καθαρά από θέμα απόδοσης και εμπορευσιμότητας (ντάξει το ραλί είναι και από τα αγαπημένα μου σταφύλια οπότε έπαιξε και αυτό ένα ρόλο). Δεν έχω κανένα σχέδιο να τα μετατρέψω σε βιολογική καλλιέργεια και θα εξηγήσω την απόφαση αυτή σε άλλο κείμενο γιατί έχει πολύ ψωμί η συζήτηση.  

Την επόμενη φορά, θα μιλήσουμε για τον κήπο, τα εγκαταλελειμμένα κλήματα στο σπίτι μου και για τα κουνέλια μια πολύ καλή πηγή κρέατος (σνίτσελ). Και αν έχω χρόνο για τις ασθένειες του κλήματος.
Keep on riding..

Alex 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου