Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Φθινοπωρινή φύτευση

Φθινοπωρινη Φυτευση


Ας μην χρονοτριβούμε γιατί και ο καιρός περνάει! Μην σας ξεγελάει ο καιρός γιατί ο χρόνος από την σπορά μέχρι την βλάστηση είναι αρκετός... Μιλάμε για απλές καλλιέργειες αφού δεν έχουμε τόσο τον φόβο των ασθενιών, τα φυτά δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία, έχουν μικρό κύκλο ζωής και το κυριότερο εξοικονομούμε νερό εφ όσων έχουμε βροχούλες. Το φθινόπωρο μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα παρακάτω

Αγκινάρα
Χρησιμοποιούμε σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού για κατανάλωση κυρίως όμως τις ανθοκεφαλές και μέρη του ανθοφόρου βλαστού.
Πολυετές φυτό με θαθμνώδη βλάστηση. Απλή φροντίδα παρέχοντας βασική λίπανση, αραίωμα των παραφυάδων και παράχωση της βάσης του φυτού για καλύτερη στήριξη και τροφοδοσία. Με το κλάδεμα αφαιρούμε τα γερασμένα φύλλα. Η συγκομιδή ξεκινά όταν η πρώτη αγκινάρα στο άκρο του ανθικού στελέχους είναι κλειστή και σφικτή και διαρκεί 3 -4 μήνες!

Άνηθος 
Με χαρακτηριστική οσμή που περιέχεται στο φύλλο χρησιμοποιείται νωπός ή μαγειρένος σε σαλάτες και φαγητά. 
Με λεπτούς βλαστούς και εξίσου λεπτά φύλλα το αφήνουμε να αναπτυχθεί έως τους 40-50 πόντους και μετά τον κόβουμε. Μεγαλώνει σχεδόν μόνος του με ελάχιστες απαιτήσεις σε λίπανση και με ελάχιστους εχθρούς. Προσοχή στα ζιζάνια!




Αντίδι
Πράσινο λαχανικό που χρησιμοποιείται μαγειρεμένο σε σαλάτα ή σε διάφορες πίτες. Σπάνια το καταναλώνουμε ωμό.
όταν κρίνουμε ότι το φύλλωμα του είναι αρκετά μεγάλο το κόβουμε. Είναι αρκετά εύκολη η καλλιέργεια του.







Καρότο

Όλοι γνωρίζουμε που μπορεί να χρησιμοποιηθεί!!! Κυρίως συμπληρωματικό σε σαλάτες και σε φαγητά. Σαν φυτό έχει πολύ μικρή ανάπτυξη και το φύλλωμα του μοιάζει πάρα πολύ με του άνηθου... χωρίς το άρρωμα. Το βρώσιμο μέρος του φυτού η γογγυλόριζα αναπτύσεται έξω από το έδαφος και το συγκομίζουμε όταν αυτό έχει διάμετρο 2,5- 3,5 εκατοστά. Βασικές απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση και προσέχουμε τις ασθένειες εδάφους και τα ζιζάνια. Με το καλό σε 4-5 μήνες τρώτε και καρότα!




Κουκί
Τα κουκιά είναι όπως τα φασόλια. Νωπά ή ξερά και ανήκουν στα όσπρια. Συνήθως φυτεύουμε 2 σπόρους σε κάθε θέση ενώ το πότισμα είναι ελάχιστο αν η σπορά γίνει στη γή. Προσέχουμε την λίπανση με λιγότερο αζωτούχα λιπάσματα και τέλος κόβουμε τις κορυφές όταν υπάρχει ζωιρή ανάπτυξη. Χρόνος συγκομιδής για τα νωπά οι 4 μήνες από την ημέρα φύτευσης. Για τα ξερά το λέει και μόνο του. Προσοχή στις αφίδες και τους βρούχους.





Κουνουπίδι 
Πρώτης τάξεως σαλάτα ωμή είτε βρασμένη με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδάλως μαγειρέμνο κοκκινιστό και τέλος τέλειο τουρσί. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και σαρκώδη και αργότερα από το κέντρο ξεπροβάλει η ανθοκεφαλή. Η συγκομιδή εξαρτάται από το μέγεθος της κεφαλής. Δεν την αφήνουμε να μεγαλώσει αρκετά γιατί τότε μειώνεται και η ποιότητα της. Υπομονή για ένα 6μηνο από την σπορά. Εκτός αν πάρουμε έτοιμο σπορόφυτο όπου γλυτώνουμε 1,5 μήνα.
Tip: Μικρές ανθοκεφαλές, πιο τρυφερές και πιό νόστιμες!

Λάχανο
All time classic χειμωνιάτικη σαλάτα. Αξιοσημείωτη και η χρήση του στους λαχανοντολμάδες.Τα χαρακτηριστικά του είναι παρόμοια με του κουνιπιδιού. Η συγκομιδή εξαρτάται από το μέγεθος της κεφαλής. Αν δούμε κάποια μικρή κεφαλή καθηλωμένη για πάνω από 15 ημέρες τότε την κόβουμε καθώς δεν θα μεγαλώσει άλλο.

Μαϊντανός 
Αυτοφυές με μεγάλη θρεπτική αξία, βρίσκουμε την χαρακτηριστική μυρωδιά του στο άνω μέρος του φυλλώματος. Η χρήση γνωστή  σε πολλά φαγητά και σαλάτες. Καθόλου απαιτητικό και τον κόβουμε όταν οι λεπτοί βλαστοί του έχουν ύψος 10-15 εκατοστά.




Μαρούλι 
Η δεύτερη αγαπημένη σαλάτα μετά το λάχανο. Και μαγειρευτό όμως είναι must συστατικό σε παραδοσιακά φαγητά. Φρικασέ! Οι ποικιλίες του πολλές με κυρίως διαφορές στο φύλλωμα. Πέρα από τους κλασσικούς εχθρούς να έχουμε υπ όψιν μας και μία νέα εμφάνιση αυτή των πουλιών. Τρυφερή λιχουδιά οι νέοι βλαστοί, έτσι πιάνουν τόπο τα γνωστά σε όλους σκιάχτρα. Ο χρόνος συγκομιδής είναι στους 3-5 μήνες από την σπορά. Για έτοιμα σπορόφυτα ο χρόνος μειώνεται κατά 1,5 μήνα.




Πατζάρι 
Βραστή σαλάτα με χαρακτηριστική γεύση και χρώμα. Το πλούσιο φύλλωμα με μεγάλα πράσινα ή κόκκινα φύλλα είναι εξίσου νόστιμο όταν τα μαζεύουμε τρυφερά και φρέσκα. Η συγκομιδή εξαρτάται καθάρα από το μέγεθος της γογγυλόριζας όπου είναι και το κυρίως βρώσιμο κομμάτι. Ένα μικρό μέγεθος έχει και πιο τρυφερό φύλλωμα.





Τέλος της πρώτης δεκάδας των φθινωπορινών λαχανικών. Ανανεώνουμε άμεσα με τρόπους φυτέματος των σπόρων και φυσικά την υπόλοιπη λίστα!

Islander ειδάλως Νησιώτης



            






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου