Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο μπαχτσές


Καλώς σας βρήκα, καλό φθινόπωρο να σας βρει όλους. Αυτή την φορά θα μιλήσουμε για τον ηρωικό μπαξέ.

Απο τις πρώτες μέρες που μπήκα στο χωράφι, επιλέχθηκε ένας χώρος περίπου 10μ Χ 10μ για να φτιάξω το μπαξέ μου. Ο χώρος περιφράχθηκε και περάστηκε με ανεμόπανο ώστε να μην έχουμε ζημιές ( είπαμε η περιοχή ειναι ανεμόπληκτη).

Αφού καθαρίστηκε από ζιζάνια, όσο ήταν εφικτό, οργώθηκε και λιπάνθηκε με χωνεμένη κοπριά. Τα πρώτα λαχανικά που μπήκαν ήταν πατάτες σπούντα


Ακολούθησαν ντομάτες, πιπεριές (κέρατα και φλωρίνης), φασόλια(μπαρμπούνια, αμπελοφάσουλα και Βουλγάρες), μελιτζάνες (φλάσκες και κανονικές), ντοματάκια cherry κλαρωτές, αγγουριές, κολοκυθιές (κομποκολόκυθα, κλαρωτές πράσινες και λευκές), βλήτα κόκκινα, δύο ηλίανθοι, παντζάρια, κρεμμύδια ( κόκκινα και Ζακυνθινά), καθώς και καρπουζιές και πεπονιές.












Το πότισμα γινόταν με το λάστιχο στην αρχή, μέγα λάθος για τις πατάτες, και πια γίνεται με μπεκ υδρονέφωσης και σταγόνες ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε φυτού.





Αρχές Ιουλίου μαζεύτηκαν οι πατάτες, οι οποίες απέδωσαν 5 τελάρα καλές και 2 τελάρα χτυπημένες.(*1) 15 Αύγουστο φτιάχτηκε μια επέκταση 6μΧ10μ όπου μπήκαν οι νέες πατάτες, με μέτρια προς το παρόν αποτελέσματα, έν μέρη γιατί μπήκαν τα σκυλιά μέσα ένα βράδυ.
 









Οι ντομάτες στηρίχθηκαν με καλάμια σε σχήμα πυραμίδας και τα αμπελοφάσουλα πάνω στον φραχτη.











Τέλη Αυγούστου ξυλώθηκαν βλήτα, κρεμμύδια, φασόλια (εκτός απο τα αμπελοφάσουλα που ακόμα παράγουν) και μαζί με τον χώρο απο τις πατάτες σπάρθηκαν, μπάμιες (μπλιαχ), λάχανα, μπρόκολα και μια καινούργια ποικιλία κλαρωτής ντομάτας ακανόνιστου σχήματος αλλα με απίστευτη γεύση.

















Τέλος πριν απο μερικές μέρες σπάρθηκαν, μετά απο όργωμα και λίπανση με κοπριά, κουκιά, αρακάς, καρότα, λάπατο, σπανάκι και ραδίκι.


Από άποψη χρόνου εκτός από τα ξεχορταριάσματα και τα σκαλίσματα που γίνονταν κάθε 15-20 μέρες, χρειαζόταν καμμια ώρα την ημέρα για να ποτίσω, να γίνει συλλογή και να ρίξω μια ματιά για τυχόν προβλήματα, ασθένειες ή παράσιτα.

Ο μπαξές αυτός λοιπόν προσέφερε καθημερινά τουλάχιστον ενα καλάθι του σούπερ μάρκετ προϊόντα και ειδικά Ιούλιο και Αύγουστο δεν προλάβαινες να μαζέψεις. Οι cherry ειδικότερα είχαν καταπληκτική απόδοση, σε σημείο να είμαι πεπεισμένος πως δεν θα χρειαστώ σάλτσα ντομάτας όλο τον χειμώνα.







Το βασικότερο για εμένα όμως που προσέφερε και εξακολουθεί και προσφέρει είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Έχεις νεύρα; Πιάσε την τσάπα και άρχισε να φτιάχνεις αρδευτικά χαντάκια. Θες να χαλαρώσεις; Μπες μέσα και κάτσε να δέσεις μερικά φυτά. Και σου δίνεται και η ευκαιρία να παρατηρήσεις και το μίνι οικοσύστημα που έχεις στήσει. Από φίδια, φρύνους και σαύρες μέχρι αράχνες να στήνουν καρτέρι μέσα στα λουλούδια του ηλίανθου οι εικόνες ειναι απίστευτες.

Υπόψιν δεν τα ωραιοποιώ, υπήρξαν και άσχημα, π.χ. να μαζεύεις φασολάκια και να βλέπεις οχιά στο μισό μέτρο (και μετά να βλέπει αυτή την πλάτη σου καθώς ξεφτυλίζεις το ρεκόρ του Μπολτ στα 100μ) όπως και κομικοτραγικά (να έρχεται ο σκύλος όλο χαρά με μια ολόκληρη μελιτζανια στο στόμα) αλλά όλα αυτά ειναι στο πρόγραμμα.










Μερικά απλά tips για τους επίδοξους ή υπαρκτούς καλλιεργητές.

Σκάλισμα. Σκάλισμα. Σκάλισμα. Το αφράτο χώμα ειναι θεός για τα περισσότερα φυτά. Αυξάνει την ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακα με οξυγόνο στο έδαφος και το νερό φτάνει πιο αποτελεσματικά στις ρίζες.
Κοπριά. Πριν φυτέψεις ακόμα και αν δεν θες να βάλεις πολύ κοπριά, μια χούφτα στον πάτο του λάκου που θα μπει το φυτό με λίγο χώμα απο πάνω θα κάνει παπάδες. Καλύτερα ακόμα, ρίξε μπόλικη και όργωσε. Και λιπαίνει και αφρατεύει το χώμα.
 Διάδρομοι. Είτε τους καθαρίζεις είτε όχι ( και οι της βιολογικής καλλιέργειας καλύτερα να τους αφήσουν να πιάσουν αγριόχορτα μιας και βοηθά στην μικροβιολογία και μακροβιολογία του εδάφους) φρόντισε να ειναι άνετη και να σου προσφέρουν πρόσβαση στα φυτά, ειδάλλως θα κάνεις το κατσίκι ή θα κανεις ζημιές με τα εργαλεία σου.
Συστάδες. Φύτεψε τα φυτά 50 με 70 πόντους μεταξύ τους. Θα παρέχουν προστασία το ενα στο άλλο απο τον αέρα και τα κρύα τώρα τον χειμώνα χωρίς να έχεις μεγάλο ανταγωνισμό.
Έντομα. Εδώ η σούπερ ντουπερ κάμερα του κινητού σου θα ειναι μεγάλη βοήθεια. Γενικά θες πασχαλιτσες, αλογάκια της Παναγίτσας και αράχνες και άλλα σαρκοφάγο έντομα. Οποιαδήποτε αφίδα πρεπει να θανατώνεται. Οπότε φωτογραφία όταν βλέπεις αυγά ή εντομο που δεν ξέρεις και googlαρισμα αμέσως. Αν δεις μυρμήγκια πάνω σε φυτό, ψάξε τα φύλλα, τα μυρμήγκια μαζεύουν τα κόπρανα της μελίγκρας οπότε μπορεί να έχεις πρόβλημα.
Πρόγραμμα/Rotation. Στα σημεία που έβαλες απαιτητικά φυτά (ντομάτες, πιπεριές κ.α.) βάλε μετά φυτά που ζητάνε νιτρικά κυρίως ή γενικά χαμηλών απαιτήσεων φυτά ( εύκολη λύση φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, ή καποια φασόλια.) Επίσης σημείωνε πότε έβαλες τι. Η πατάτα πχ θέλει περίπου 120 ημέρες.
Κόλπο για τα απαιτητικά φυτά. Στο λάκο πριν βάλεις το φυτό πρόσθεσε μια χούφτα περίπου στάχτη και μισή το πολύ χούφτα χωνεμένη κοπριά από κοτόπουλα ή guano. Θα δώσεις ασβέστιο, φώσφορο και ιχνοστοιχεία που θα σε ανταμείψουν στο τραπέζι.
• Καθαριότητα. Μάζευε φύλλα και ξερά κλαδιά κάτω και γύρω απο τα φυτά σου και απομάκρυνέ τα. Ακόμα και αν κομποστοποιείς στήσε την εγκατάσταση σου μακριά απο την καλλιέργεια σου. Η κομπόστα μαζεύει εντομα που τα θες για την κομπόστα αλλά όχι στην καλλιέργεια σου.
(Εδώ βλέπουμε ένα ρολό ανεμόπανο και κάποια λιπάσματα που κάνουν τους ninja)

Και μια λίστα για εργαλεία.
Μαχαίρι, ψαλίδα, σκαλιστιρι, ψεκαστήρα, φτυαρι, τσαπί και μια τσουγκράνα. Όλα τα αλλα ειναι εξειδικευμένα, χρήσιμα αλλά όχι απαραίτητα. Αν έχεις λεφτά να χαλάσεις μια φρεζούλα θα σου σώσει πολύ χρόνο και θα γελάσεις κιόλας.

*1: συμβουλή της μαμάς για τις χτυπημένες πατάτες. Δεν υπάρχει λόγος να τις πετάξετε. Τις καθαρίζουμε, κρατώντας το γερό κομμάτι και τις πρότυγανίζουμε. Μπαίνουν στην κατάψυξη και κρατάνε μέχρι και 6 μήνες.

Το κρασί βράζει σιγά σιγά, είχαμε και κάτι ζημιές στα Ραλί από κλαδιά απο τους ευκάλυπτους, περάσανε οι μέρες ευχάριστα.

Μην ακούσω σαχλαμάρες πως δεν έβαλα μαρουλια. Τα έχω στο σπιτι να ειναι κοντά, ειναι η πιο αφθόρμητη σαλάτα.


Αυτά προς το παρόν , τα λέμε ξανά σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου