Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η εποχή του τρίγου. Νεότερα από το Μεσολόγγι!

Αρθρο δεύτερο και καλό τρυγιτό σας εύχομαι. Θα εκμεταλλευτώ λοιπόν την συγκυρία και θα μιλήσουμε για τα σταφύλια σε παρακμή. 

Εδώ και μήνες επισκευάζω το πατρικό μου ώστε να γίνει η μόνιμη κατοικία μου. Για χρόνια η αυλή και ο κήπος ήταν παιχνιδότοπος στον οποίον ο πατέρας μου φρόντισε να φυτέψει καμμια 10ρια δέντρα ( 2 λεμονιές, 2 μανταρινιές ορτανικ, 2 πορτοκαλιές (1 ναβαλίνα, 1 βαλένσια), 2 κυδωνιές, 2 βερικοκιες, 1 ροδακινιά (γερμας) και 1 βανίλια ηλικίας 5+ ετών και τα πανε αρκετά καλά) και 62 με 65 κλήματα διαφόρων ποικιλιών. 
Ροδίτης
Δυστυχώς με όλες τις εργασίες και στο σπίτι και στο χωράφι, δεν ασχοληθήκαμε φέτος καθόλου με τα κλήματα με κακά αποτελέσματα.
Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Ολα τα κλήματα έχουν στηθεί σε κρεβατίνες. Ο χώρος που βρίσκονται ήταν ουσιαστικά ο περιβάλλοντας χώρος του κοτετσιού και του κουνελώνα, οπότε λιπαινόταν "φυσικά" και δεν υπάρχει καμμια προστασία από τον αέρα, αν εξαιρέσεις πως βρίσκετε μέσα στο χωριό. Μιλάμε για μια ερασιτεχνική εγκατάσταση για να βγάζουμε το κρασί μας και τα σταφύλια μας.


Τα κλήματα (επειδή ειναι ένα κάρο οι ποικιλίες χρωστάω εκτενή αναφορά)

• Μοσχάτο Αμβούργου. Τρεις ρίζες. Η απόλυτη απογοήτευση. Δεν έχουν δώσει ποτέ σταφύλι. Σαν ποικιλία είναι από τις γνωστές και χρησιμοποιημένες αλλά οι δικές μου ρίζες δεν θα δουν άλλο καλοκαίρι.
• Σαβατιανό. Είκοσι ρίζες. Λευκό κρασοστάφυλο, με μεγάλη παραγωγή. Ειναι από τα βασικά σταφύλια, μαζί με τον ροδίτη, στην παραγωγή της ρετσίνας. 
• Ροδιτης. Δέκα ρίζες. Το έταιρο της ρετσίνας. Ναι μεν ειναι ροζέ ο καρπός αλλα δεν χρωματίζει το κρασί.
• Αιγιωργίτικο. 8 ρίζες. Κόκκινη ποικιλία με πολύ καλή απόδοση.
Αγιωργίτικο
• Σουλτανινα. 2 ρίζες. Το γνωστό λευκό επιτραπέζιο. Ήρεμα πράγματα.
• Superior. 4 ρίζες. Λευκό επιτραπέζιο. Πολύ φαί.
• Μαύρη Κορινθιακή. 2 ρίζες. Πολύ ωραίο επιτραπέζιο. Παραγωγικότατη και πολύ νόστιμη.
• Κέρινο. 5 ρίζες. Λευκό επιτραπέζιο με κουκούτσι. Αν δεν είχε κουκούτσι θα ήταν το καλύτερο επιτραπέζιο σε κυκλοφορία. Τεράστια τσαμπιά, καταπληκτική γεύση. Αλλά έχει κουκούτσι γαμωτο.
• Crimson. 4 ρίζες. Enough said.
• Ραλί. 4 ρίζες. Πολυβόλα.
• Ζαμπέλα. 2 ρίζες. Βγάζει το καλύτερο τσίπουρο αλλά απαγορεύεται η καλλιέργεια του γιατί ειναι υποκείμενο*
Ζαμπέλα
• Σιδερί
της. 2 ρίζες. Κόκκινο επιτραπέζιο με κουκούτσι. Ελληνική παλιά ποικιλία.
Σιδερίτης
• Cabernet Sauvignon. 1 ρίζα. Κόκκινο κρασοστάφυλο από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες.

Γενικά σχεδόν όλα τα κλήματα έχουν προσβληθεί από rust mite, ένα παράσιτο που την άνοιξη χτυπάει τους φρέσκος βλαστούς και το καλοκαίρι βγάζει εξογκώματα στα φύλλα από την πάνω πλευρά με την χαρακτηριστική απόχρωση της σκουριάς στο ανάλογο σημείο στην κάτω πλευρά του φύλλου.
Θα δούμε πως θα αντιμετωπιστούν γιατί ο κήπος θα τρέξει με βιολογικό σύστημα. Πρέπει να γίνει και κάποια πρόβλεψη για τον αέρα γιατί φέτος ο αέρας έριξε τουλάχιστον τα μισά σταφύλια μέσα στον Μάη (φρίκη).

Στα του τρύγου λοιπόν.

Αρχικά κόπηκαν τα αγιοργήτικα και το Cabernet. Έδωσαν περίπου 75 κιλα σταφύλι. Το σταφύλι σπάστηκε χειρωνακτικά και μπήκαν σε ένα βαρέλι να βράσουν μέχρι το στύψιμο (3 ημέρες αργότερα για να αφήσει χρώμα).

Δυο μέρες αργότερα μαζέψαμε τις υπόλοιπες ποικιλίες (ροδίτη και Σαβατιανό) τα οποία σπάστηκαν την ίδια μέρα με χειροκίνητο εργαλείο ( Ντάξει είπαμε είμαστε pro), πάντα σε οικογενειακό κλίμα και αποθηκεύτηκαν σε βαρέλια και αυτά. Συνολικά μαζεύτηκαν 380 κιλά σταφύλι και προσθέσαμε και αντιμυκητιακό.







Μούστος και θεάματα

Αφού κάτσανε για μια μέρα τα λευκά, διοργανώθηκε ελαφρό τσιμπούσι για το στύψιμο των σταφυλιών. Δυστυχώς φωτογραφίες δεν βγήκαν γιατί ο μόνος που ήξερε πως να τραβήξει ήμουν εγώ και τα χέρια μου ήταν καλυμμένα με μούστο. 

Τεσπα. Φτιάξαμε 60 κιλά λευκό και 160 κιλά ροζέ (γύρω στους 11 1/2 βαθμούς βγήκε) τα οποία βράζουν σιγούλια σιγούλια σε πλαστικό βαρελάκι και ανοξείδωτο βαρέλι αντίστοιχα. Καλόποιοτο να βγει, του χρόνου με Μαλαγουζιά θα γίνουν τουλάχιστον 3 διαφορετικά, να ξέρω τι βγάζω. 

Του χρόνου θα κατεβάσω και τα άλλα καλόπαιδα του hydrospot να το κάνουμε τριπλό θέμα.

Θα τα ξαναπούμε σύντομα χρωστάω πολλά.
Άλεξ

Υ.Γ. Ένα μικρό update από τα Ραλί στο χωράφι. Βγήκαν 4 τσαμπάκια. Εδώ ειναι αυτό που πιθανότατα θα προλάβει να ωριμάσει. 



* Υποκείμενο λεμε το κλήμα πάνω στο οποίο κεντράρουμε. Ειναι συνήθως ανθεκτικές ποικιλίες αλλά η Ευρωπαική Νομοθεσία απαγορεύει την καλλιέργεια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου