Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Update! Το χωράφι μας.

Ύστερα από ένα καλοκαίρι «σχολείο» στο χωράφι, από νωρίς τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε
τις διαδικασίες για την φύτευση των φθινοπωρινών λαχανικών. Πρώτο βήμα η καθαριότητα. Έπρεπε να καθαριστούν όλες οι σειρές, να απομακρυνθούν όλα τα ξερά φυτά και φυσικά ο αιώνιος εχθρός τα ζιζάνια. Μαζί και με ένα ελαφρύ τσάπισμα φρεσκάραμε και αφρατέψαμε το υπέδαφος έτοιμο για να δεχτεί τα νέα φυτά.








 Σε δεύτερο στάδιο έγινε η προλίπανση του εδάφους. Πάντα οργανικά, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε κοτίσια κοπριά. Το tip της σεζόν ήταν να απλώσουμε την κοπριά στις γραμμές φύτευσης, να την αφήσουμε 3-4 μέρες να ποτίζεται και να λιάζεται και μετά να γίνει η φύτευση.

Ώσπου ήρθε η ώρα της φύτευσης!
Και φέτος η καλλιέργεια μας παρέμεινε πολυποίκιλη αφού επιλέξαμε να βάλουμε πάνω από 10 είδη λαχανικών. Τηρίθηκε ένα πρόγραμμα με φυτεύσεις ανά εβδομάδα για να είναι συνεχόμενη η συγκομιδή και επιτέλους ξεκινήσαμε να κρατάμε και αρχείο φύτευσης σχετικά με τις καλλιέργειές μας. Επίσης αυτό που έχει ενδιαφέρον για φέτος είναι ότι βάλαμε πολλά λαχανευόμενα είδη όπως ραδίκια, ρόκα, βλήτα και σπανάκι.
Το φθινοπωρινό καλάθι για φέτος θα περιέχει λάχανα άσπρα και κόκκινα, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια και σαλάτες ενώ τα πατζάρια που πέρσι σάρωσαν, φέτος θα τα έχουμε σε αφθονία κάνοντας παιχνίδια φυτεύοντας σπόρους από 2 ποικιλίες ( η μία μάλιστα λέγεται «αίμα» ) και βάζοντας και έτοιμα φυντάνια ίδιας ποικιλίας όπως πέρσι.
Από μυρωδικά μαϊντανός, άνηθος και σέληνο ενώ άμεσα σκοπεύουμε να εντάξουμε στην καλλιέργεια μας θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο.
Για να αποφύγουμε την επίθεση από τα πετούμενα, καθότι τα νεαρά φυντάνια και οι σπόροι ήταν ότι πιο εκλεκτό για την τροφή τους, οι κόκκινες κόρδελες σήμανσης έσωσαν την κατάσταση όσο αντιαισθητικό και να φαίνεται.
Το πότισμα στα λαχανευόμενα έγινε με υδρονεύφωση ενώ στην υπόλοιπη καλλιέργεια με σταλακτοφόρο σωλήνα.
Στο χωράφι δοκιμάστηκαν πολλοί τρόποι φύτευσης, που εν καιρό έδειξαν και της διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών πάντα βάση και της λίπανσης. Ενδεικτικά, σε όσα φυτά εφαρμόστηκε χωνεμένη κοπρία έδειξαν σημάδια ταχύτερης ανάπτυξης σε σχέση με εκείνα που δώθηκε το οργανικό golden - humus της BIOΗΕLLAS. Επίσης καλύτερα δείχνουν να πηγαίνουν όσα κατά την φύτευση παραχώθηκαν σε βαθείς λάκους με μία μόνο φτυαρία κοπριά στον πάτο σε αντίθεση με τα φυτά που φυτεύονταν πιο επιφανεικά στην γραμμή και η κοπριά ήταν επιφανειακά.
Ο κυριότερος εχθρός που έπρεπε να αντιμετωπιστεί εξ αρχής ήταν η κάμπια που στην κυριολεξία μπορεί να ξεγυμνώσει ένα φυτό. Για αυτό έγιναν επεμβάσεις με ράντισματα χαλκού στις πρώτες εβδομάδες και προς το παρόν τα σημάδια από προσβολές είναι λίγα. Υπό συνεχή παρακολούθηση...



Προς το παρόν οι εργασίες είναι συνεχόμενες. Ευτυχώς οι πρώτες βροχές και η σχετική πτώση της θερμοκρασίας, μας ευννοεί και έτσι πρόκειται να φυτεύσουμε άμεσα έναν μεγάλο αριθμό μαρουλιών, λάχανων και μπρόκολων ενώ αναμένεται η ώρα της συγκομιδής και με την περιέργεια να δούμε πως θα εξελιχθεί η ανάπτυξη όσων βάλαμε με σπόρο. Δεν παραλείπεται το βοτάνισμα που αντικειμενικά είναι βαρετό και ελεηνό!

Σύντομα με νεότερα διαδυκτικά κοντά σας,
Islander

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου